Bine aţi venit
Despre noi
Admitere
Înscriere master
Program de studiu
Guvernare si societate
Carieră
Adrese utile
Contact
e-mail meDe ce guvernare şi societate?

 

Masterul nostru, Teoria şi practica guvernării - Guvernare şi Societate, utilizează această ultima sintagmă datorită faptului că abordarea noastră este una care stă sub acest semn al sintezei şi al asumării celor două dimensiuni esenţiale ale bunei guvernări. Guvernarea nu este un subiect exclusiv politic, la fel cum societatea nu poate fi gândită în afara sistemului ei de organizare şi de conducere.

Perspectiva pe care noi ne-o asumăm în cadrul acestui program de master este perspectiva acestei duble dimensiuni a actului de guvernare. Guvernarea este realizată de oameni şi pentru aceştia, instituţiile birocratice stau sub semnul modelelor sociale de organizare, iar politica este, în fapt, reductibilă întotdeauna la electorat şi la administrarea organizaţiilor şi politicilor publice.

Valorificând potenţialul unic al Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA, singura din România care asigură o pregătire multi şi interdisciplinară în zona ştiinţelor sociale şi politice, având doi piloni de bază, Sociologia şi Ştiinţele politice, putem asigura un program masteral care să asume cele două dimeniuni esenţiale ale oricărui tip de guvernare.

Guvernarea nu este posibilă fără politicieni şi fără oameni şi instituţiile lor. Altfel spus, atât guvernarea propriu-zisă, cât şi analiza şi cunoaşterea ei, trebuie să se bazeze pe specialiştii care provin din aceste două sfere academice: ştiinţele politice şi ştiinţe sociale. Este vorba de sociologi, politologi, antropologi, economişti şi specialişti în administraţie. Noi avem toţi aceşti specialişti.


 

Una din marile probleme ale societăţii româneşti postdecembriste a fost tocmai aceea că a separat mult prea adesea guvernarea de societate. Guvernarea nu poate avea sens şi nici nu poate fi analizată în afara societăţii şi fără înţelegerea mecanismelor sociale, la fel cum societatea nu poate fi analizată fără a lua în calcul dimensiunea ei organizaţională, ca şi mecanimslele politice care o pun în mişcare.
Guvernarea trebuie să se bazeze pe expertiza furnizată de specialiştii din aceste două domenii: ştiinţe politice şi sociologie.